De winter is in volle gang in januari, maar dat betekent niet dat je binnen hoeft te zitten. Het is het hele jaar door mogelijk om te tuinieren. Bekijk deze wintertuin checklist voor alle klussen die je in januari kunt doen.
1. Bescherm vaste planten en bomen met bodembescherming
Je kunt je vaste planten en bomen beschermen tegen de vorst door ze met een dikke laag met mulch te bedekken. Dit voorkomt dat de grond boven de wortels te veel dichtslaat. Bovendien krijgen de planten op deze manier extra voeding. Let er bij bomen op dat de wortels goed bedekt zijn.
Mulch kan onder andere bestaan uit potgrond, stro of compost.
2. Verzamel takken en twijgen
Als er een goede winterstorm is geweest is de kans groot dat er allemaal takken en twijgen zijn losgekomen van de bomen. Je kunt deze natuurlijk klein knippen voor de composthoop, maar je kunt ze ook bewaren.
Takken en twijgen maken namelijk een goede klimconstructie voor in de moestuin in de zomer. Bonen en komkommers zijn echte klimmers en zullen het goed doen in een zelfgemaakte klimconstructie van de takken en twijgen die je in de winter hebt verzameld.
3. Leg een drainage systeem of beregeningsinstallatie aan
Heb je altijd plassen met water in je tuin na een fikse regenbui? Of is je tuin zo droog dat je de hele zomer aan het sproeien bent? Dan is het handig om hier iets aan te doen.
Aangezien in januari de tuin niet volop in bloei staat is dit een goede periode om het gebruik van water in je tuin te optimaliseren. Als er te veel water in de tuin blijft liggen kun je een drainage systeem aan leggen en als er juist te weinig water is in de tuin is een beregeningsinstallatie een goede optie.
Let er wel op dat de grond niet bevroren is als je een drainage systeem of beregeningsinstallatie aanlegt.
Wil je een drainage systeem of beregeningsinstallatie door een professionele hovenier laten aanleggen?
Neem contact op met KOKOMO GARDENS voor meer informatie.
Hovenier in Amsterdam
4. Snoeien
In januari kun je een aantal fruitbomen en struiken snoeien. Let er wel op dat je dit in een vorstvrije periode doet.
Snoei de druif en de kiwi voor het eind van januari. Het liefs zelfs in de eerste twee weken van januari, zodat je zeker weet dat de sapstroom nog niet op gang is gekomen. Over het algemeen begint de sapstroom aan het eind van januari of het begin van februari weer op gang te komen. Dan wil je niet gaan snoeien, omdat het mogelijk is dat de boom dan doodbloedt.
Ook kun je in januari de struiken van witte, rode en zwarte bessen snoeien. Als er in je zwarte bessenstruiken dikke ronde knoppen zitten, snoei deze dan ook weg. Hoogstwaarschijnlijk zijn de knoppen aangetast door rondknopmijt. En deze wil je dus zo snel mogelijk uit je tuin hebben.
Verwijder verder alle nieuwe scheuten die rondom bomen de grond uitkomen. Dit doe je door ze stevig vast te pakken en ze daarna los te draaien.
Tip: Zorg voor een scherpe snoeischaar. Dit is beter voor de takken.
5. Verzorg kuipplanten die vorstvrij staan
Als je kuipplanten binnen in de berging of garage hebt gezet ter bescherming van de vorst, kun je deze al gauw vergeten. Over het algemeen hebben deze planten ook niet veel verzorging nodig. Maar januari is een mooie maand om toch even extra aandacht te geven aan de planten die binnen staan.
Ondanks dat de kuipplanten minder water nodig hebben dan in de lente en zomer, bestaat de kans dat ze uitdrogen. Zorg er daarom voor dat de kluit niet te droog wordt en geef ze een slokje water.
Ook hebben de planten zuurstof nodig. Als de winterberging bij jou goed geïsoleerd is en er geen kiertjes meer zijn, dan is het verstandig om even goed de ramen of deur open te zetten, zodat er weer frisse lucht binnenkomt. Doe dit bij vorstvrij weer en let er op dat er geen tocht ontstaat.
6. Maak alvast een beplantingsplan voor je tuin
Wil je dit jaar een frisse start en nieuwe beplanting in de tuin? Dan is dit het moment om een beplantingsplan te maken. Je hebt nu namelijk nog mooi de tijd om na te denken over de wensen in de tuin én dan ben je ook nog op tijd om de beplanting te bestellen en in de grond te planten zodra de vorst voorbij is.
Tip: Lees ook dit artikel met 8 tips die je nodig hebt bij het maken van een beplantingsplan.
7. Winterwieden
Als het een zachte winter is, is er kans dat er (nog) onkruid in de tuin aanwezig is. Januari is een mooie maand om te gaan winterwieden.
Haal al het gras en onkruid dat je niet in je tuin wilt hebben nu weg, zodat het geen kans heeft om groter te worden in de lente. Dit bespaart je een heleboel werk in de lente.
8. Reparatiewerkzaamheden
Ook januari is nog een mooie maand om aan de slag te gaan met (grotere) reparatiewerkzaamheden. Juist als de tuin niet in bloei staat heb je een mooi overzicht van alles dat nog moet gebeuren in de tuin.
Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van houtwerk (als het niet vriest), het vlakken en straten van paden die zijn ingezakt, het vormgeven aan borders, plaatsen van een pergola of het rotte hout van je vlonder vervangen voor een nieuw deck.
Tip: Wil je de grote werkzaamheden door een hovenier laten uitvoeren? Dan is het verstandig om deze in de winter alvast in te schakelen, zodat je lange wachttijden gedurende de rest van het jaar vermijdt.
9. Vergeet de vogels in de tuin niet
In de winter is het belangrijk om vers water voor de vogels neer te zetten. Vooral als het heeft gevroren of als het lange tijd niet heeft geregend.
Ook zijn de vogels blij met een gevarieerd dieet zoals vetbollen, pinda's, stukjes fruit en zaden.
Wil je klussen uitbesteden aan een professionele hovenier?
Neem contact op met KOKOMO GARDENS voor meer informatie.
Hovenier in Amsterdam.
Kommentarer