Heb je slakken in de tuin die al het blad van je planten opeten? En blijven ze maar terug komen? Lees hier 5 diervriendelijke tips om slakken uit je tuin te houden.
Tip 1: Weet welke slakken je planten opeten
Niet alle slakken zijn een plaag in de tuin. De meeste slakken zijn juist heel nuttig. Die eten namelijk de dode bladeren op in de tuin. Maar er zijn een paar soorten die het wel hebben voorzien op je beplanting.
Deze drie slakkensoorten zie je het liefst vertrekken uit je tuin.
1. De Segrijnslak: deze kun je herkennen aan het motief op het slakkenhuis. Het motief heeft spiraallijnen en lijkt op de huid van een slang.
2. De gewone wegslak: Deze slak draagt geen huisje op zijn rug en kan bijna 20 centimeter worden. De meeste gewone wegslakken zijn veel kleiner. De kleur kan verschillen van oranje, groengrijs tot helemaal zwart.
3. De gevlekte akkerslak: De maximale lengte van de gevlekte akkerslak is ongeveer 6 centimeter. De meeste van deze slakken hebben lichtbruine tinten, maar de kleuren kunnen erg verschillen. Meestal zit er een donkerder vlekkenmotief op het lijf.
Tip 2: gebruik beplanting in je tuin waar slakken niet van houden
Net zoals wij bepaalde dingen erg lekker vinden of heel vies, hebben slakken ook zo een voor- en afkeur voor hun eten.
Plant daarom geen planten in de tuin die slakken erg lekker vinden. Maar ga juist voor de beplanting waar ze met een grote boog omheen lopen. Het liefst plant je deze om je hele tuin heen, zodat ze denken dat er bij jou niets lekkers valt te halen.
Slakken houden niet van deze planten:
Akelei
Kattenkruid
Wolfsmelk
Ooievaarsbek
Duizendblad
Oost-Indische kers
Salie
Tijm
Tomaat
Knoflook
Slakken houden van deze planten:
Hosta
Scheefkelk
Kruiskruid
Wil je hulp bij het aanpassen van je beplanting om slakken tegen te gaan in je tuin? Schakel een professionele hovenier in.
Neem contact op met KOKOMO GARDENS voor meer informatie.
De hovenier in Amsterdam
Tip 3: Verwijder je slakken uit de tuin
Het is misschien veel werk, maar één van de meest effectieve methoden om van slakken af te komen is om ze letterlijk uit je tuin te zetten.
Elke slak die je uit je tuin zet, is een slak minder die je planten opeet.
Slakken zijn nachtdieren en kruipen tegen de ochtend in een schuilplaats. Je kunt de slakken daarom het beste in de ochtend bij elkaar verzamelen. Leg een houten plank op een vochtige plek in de tuin. Grote kans dat ze zich hieronder gaan verschuilen. Pak alle slakken onder de plank vandaan om ze vervolgens buiten je tuin weer vrij te laten.
Doe dit minimaal een kilometer van je huis vandaan, zodat ze niet meer terug komen. Dus lekker naar het werk met je emmer slakken in de hand.
Tip 4: Verwelkom de natuurlijke vijand van je slak in de tuin
Merels, lijsters, egels, kippen en eenden vinden slakken heel erg lekker.
Als je een grote tuin hebt, dan is het een mogelijkheid om kippen of eenden je slakken op te laten eten. Maar voor bijvoorbeeld de stadstuin in Amsterdam is dat vaak geen mogelijkheid.
Maak je tuin daarom een paradijs voor merels, lijsters en egels.
Dit kun je doen door nestkastjes op te hangen of struiken met bessen te planten.
Je kunt het ook gemakkelijk maken voor egels om je tuin binnen te komen door een kleine opening te maken in je schutting of haag.
Tip 5: Zorg er voor dat eitjes geen kans hebben om uit te komen in je tuin
Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat de eitjes geen kans hebben om uit te komen in je tuin. Dit kun je doen door parende slakken uit je tuin te verwijderen.
Je kunt ook de eitjes weghalen voordat ze uitkomen aan het eind van april of in het begin maart. De eitjes liggen vaak zo'n 3-4 cm in de grond op vochtige plekken in je tuin.
Heb je geen zin om alle plekken in je tuin langs te gaan om de eitjes uit je tuin te verwijderen? Schoffel dan de aarde goed om in de lente zodat de eitjes bloot komen te liggen en uitdrogen door de zon.
Heb je hulp of advies nodig bij het verwijderen van de slakken uit je tuin?
Neem contact op met KOKOMO GARDENS voor meer informatie
De hovenier in Amsterdam
Comments