In Amsterdam en andere steden is er vaak weinig ruimte om te tuinieren. Gelukkig kun je verticaal gaan tuinieren en een mooie klimplant langs je gevel laten groeien. Gevelbeplanting is ook nog eens geluiddempend, isolerend en lucht zuiverend. Lees hier welke klimplanten je kan gebruiken en wat je moet weten voordat je gaat planten.
Informeer bij de gemeente of je tegels mag verwijderen
Als je geen geveltuin hebt en wel graag klimplanten wil, is het verstandig om eerst bij je gemeente na te vragen of je tegels mag verwijderen. In sommige gemeenten is het niet nodig om een geveltuin aan te vragen, maar bijvoorbeeld in Amsterdam is dat wel vereist. Het voordeel daarvan is dat de gemeente Amsterdam gratis de geveltuin aanlegt, zodat je zelf alleen nog maar de planten er in hoeft te zetten.
Welke klimplanten gebruik je voor de gevelbeplanting?
Er zijn verschillende soorten klimplanten en hoewel ze allemaal omhoog klimmen is niet elke plant is geschikt om als gevelbeplanting te gebruiken.
Het eerste onderscheid is de manier waarop de klimplanten omhoog klimmen. Je hebt de volgende soorten klimmers:
Ranken: Deze planten maken lange ranken die ze ergens omheen draaien om zich vast te houden terwijl ze naar boven klimmen. Voorbeelden zijn de druif en de clematis.
Enteraar: Deze planten hebben haken en doornen om zich ergens aan vast te houden tijdens het klimmen. Denk aan de winterjasmijn en de klimroos.
Zelfklevend: De zelfklevende klimplant hecht zich gelijk aan het muuroppervlak. Een voorbeeld is de klimop.
Winder: De stengel windt zich om andere hulpmiddelen terwijl het in zijn zoektocht naar licht omhoog klimt. De blauwe regen is een winder.
Kortom: de ranken, enteraars en de winders hebben allemaal een hulpmiddel nodig om naar boven te klimmen. Alleen de zelfklevende klimplant hecht zich direct aan de muur.
Om die reden is de zelfklevende klimplant niet aan te raden om als gevelbeplanting te gebruiken. Doordat hij zich direct aan de muur bevestigt, kan hij het voegwerk kapot maken en de kwaliteit van de muur verminderen.
Bovendien heb je de groeirichting van de klimplant zelf in de hand als je een hulpmiddel gebruikt. Bevestig een spandraad aan de muur om zo de klimplant naar je favoriete richting te begeleiden.
Verder kun je klimplanten uitzoeken op verschillende eigenschappen. Ga dus eerst na wat jij mooi vind aan gevelbeplanting. Wil je bijvoorbeeld klimplanten met mooie bloemen, prachtige herfstkleuren of wil je een plant die wintergroen is?
Tip: Ga na wat de ligging is van jouw gevel. Is jouw gevel bijvoorbeeld naar het zuiden gericht? Kies dan een klimplant die het daar goed doet.
Laat een professionele hovenier het spandraad aan je gevel bevestigen of het klimhekje plaatsen om klimplanten te begeleiden.
Neem contact op met KOKOMO GARDENS voor meer informatie.
De hovenier in Amsterdam
Veel gebruikte gevelbeplanting
De blauwe regen - Wisteria
De blauwe regen staat bekend om de mooie bloementrossen in de lente. De plant kan 8 tot 10 meter hoog worden en heeft een hulpmiddel nodig om te klimmen. Bevestig daarom een spandraad aan de muur om de blauwe regen te begeleiden.
Pas op dat de Wisteria niet om de regenpijp of dakgoot heen gaat groeien. De Wisteria is een sterke plant die een regenpijp volledig in elkaar kan drukken.
Onderhoud: Snoei en bemest de blauwe regen twee keer in het jaar.
De Wilde Wingerd - Parthenocissus
De Wilde Wingerd bloeit dan wel niet zo opvallend, maar de herfst kleuren zijn prachtig rood.
De Wilde Wingerd kan een gevel van 10 meter in een paar jaar helemaal begroeien.
Snoei indien gewenst.
Let op: dit is een zelfklevende plant en kan daardoor de gevel aantasten.
Clematis
Er zijn ontzettend veel soorten clematissen met verschillende eigenschappen, bloemen en kleuren.
Er zijn zelfs soorten die wintergroen zijn. De Clematis Armandii blijft in zachte winters dus gewoon groen.
Over het algemeen doet de Clematis het erg goed in de zon, zolang er maar een voedzame bodem is met voldoende vocht.
De Klimroos - Rosa
Ook de roos kan als mooie gevelbeplanting dienen. Ga dan wel voor een klimroos. De klimroos heeft een hulpmiddel nodig om te klimmen. Bevestig daarom een klimhekje aan je gevel om de roos te begeleiden.
Er zijn verschillende soorten klimrozen. De snoeiperiode kan verschillen. Laat je informeren door een professionele hovenier over de snoeiperiode van de klimroos die jij hebt uitgekozen.
De klimroos houdt van een zonnige plek op een humusrijke grond die niet te nat is.
De druif - Vitis
Steeds vaker zie je dat de druif wordt gebruikt als gevelbeplanting. Het is een echte klimplant, maar hij moet wel goed begeleid worden.
Er zijn verschillende druifsoorten. Kies je favoriete druifsoort uit en je kunt naast de mooie frisgroene bladeren ook nog genieten van de vrucht.
Wil je een beplantingsplan voor jouw gevel laten maken door een professionele hovenier? Of wil je je klimplant laten snoeien?
Neem contact op met KOKOMO GARDENS voor meer informatie.
De hovenier in Amsterdam.
Comments