Er zijn twee momenten in het jaar dat de tuin een grote onderhoudsbeurt nodig heeft. Dat is in het voorjaar en in het najaar. Als het voorjaar weer in aantocht is, is het tijd om de tuin op te frissen. Lees in dit artikel welke klussen er gedaan moeten worden tijdens de grote onderhoudsbeurt in het voorjaar.
1. Snoei siergrassen en vaste planten
In het voorjaar is het tijd om de siergrassen te snoeien. Hierbij moet onderscheidt gemaakt worden tussen siergrassen die groen blijven in de winter en siergrassen die afsterven tijdens de winter.
Groenblijvende siergrassen kunnen in de winter lichte schade hebben opgelopen en een paar verwelkte stengels of bladeren hebben. Bij deze siergrassen hoef je alleen maar de beschadigde of verwelkte delen weg te snoeien.
Dit is anders bij niet-groenblijvende siergrassen. Deze snoei je helemaal af tot ongeveer 10-25 cm boven de grond. Je ziet de nieuwe grasstengels dan al zitten.
Ook de vaste planten kun je gaan snoeien. Snoei in ieder geval de dode takken weg. En als je de omvang van de groei wilt beperken kun je er ook voor kiezen om de plant nog verder terug te snoeien.
2. Verwijder bladeren en takken uit de tuin
In de herfst en winter kan het behoorlijk stormen. De kans is dus groot dat er nog veel blad en takjes in de tuin liggen.
Het is aan te raden om het blad in de borders te lagen liggen in de winter, omdat dit bescherming en isolatie geeft aan de planten. Maar ook egels kunnen zich hierin verschuilen voor een winterslaap.
Als de egels weer wakker worden en er een nieuw seizoen begint is het tijd om de tuin weer fris te maken. Dan kan de lente goed van start.
Verwijder daarom al het blad uit de borders en van het gazon. Maar denk ook aan gevallen blad in de dakgoot en op een eventuele aanbouw of tuinhuis.
Gooi het blad het liefst op de composthoop, dan kun je daar later weer van profiteren als je de tuin gaat bemesten. Lees in dit artikel alles over het maken van je eigen compost.
3. Vlonder en terrastegels schoonmaken
Door het natte weer en weinig zon in de winter kan er behoorlijk wat aanslag op de tuintegels en de vlonder komen. En het verwijderen van deze aanslag kan een behoorlijk klusje zijn.
De beste manier om aanslag van natuurtegels te verwijderen is om het weg te borstelen met water en een harde borstel. Dit kost even wat inspanning en tijd, maar op deze manier blijft de tegel het mooist. Als je met een hoge drukspuit op natuursteen spuit, dan spuit je de steen kapot. En dat wil je ook niet.
Mocht schrobben met water en een harde borstel niet werken, dan kun je proberen om schoonmaak azijn te gebruiken. Gebruik geen chloor, want dat is schadelijk voor de planten in de tuin en het milieu.
Als je de vlonder schoon wil maken gebruik dan een terrasborstel en houtontgrijzer. Borstel de houtontgrijzer in de richting van de houtnerf. Laat het vervolgens een kwartiertje intrekken. Daarna kun je de vlonder schoon borstelen. Je borstelt al het vuil van de vlonder af en de originele kleur komt weer tevoorschijn. Spoel het dek nog wel even af met water.
Schakel een hovenier in om je voorjaarsonderhoud uit te laten voeren.
Hovenier in Amsterdam
4. Gazon onderhoud
Tegen het voorjaar staat het gazon te springen om een onderhoudsbeurt te krijgen.
De volgende klussen moeten in het voorjaar worden geklaard om het gazon gezond te houden:
- verticuteren
- gras maaien
- bijzaaien
- mos en blad verwijderen
- bemesten
Voor meer informatie over het onderhoud van het gazon kun je dit artikel lezen.
5. Borderonderhoud
In het voorjaar is het tijd om de plantenborders weer in orde te maken. En dat betekent niet alleen het blad uit de tuin halen. Maar ook planten verwijderen die de winter niet hebben overleefd.
Heb je bepaalde planten ingewikkeld in doeken om ze te beschermen tegen de vorst? Nu kun je je borders weer vrij maken van de vorstbescherming.
Verder is een levende bodem van belang. De planten hebben nieuwe voeding nodig om mooi en sterk te worden in het nieuwe seizoen. Strooi dus rijkelijk nieuwe compost over de plantenborders.
Ook is het voorjaar dé periode om alvast onkruid te wieden. De tuin is nog niet volgroeid en daardoor kun je het onkruid goed zien opkomen. Nu het onkruid nog klein is, kost het minder werk dan wanneer je dat in de zomer doet.
En niet te vergeten: planten. Wil je wat nieuws zien bloeien het aankomende seizoen? Dan is dit de periode om eenjarige planten in de borders te zetten.
6. Vijveronderhoud
Snoei de zuurstofplanten die in de vijver groeien terug. De planten kunnen dan weer voldoende voedingsstoffen opnemen uit het water. En dat zorgt er vervolgens weer voor dat er minder draadalg in de vijver komt.
Schakel een hovenier in om het voorjaarsonderhoud uit te laten voeren.
Neem contact op met KOKOMO GARDENS.
Hovenier in Amsterdam
Comentarios