Een vijver aanleggen in de tuin is voor de echte DIY'er een fluitje van een cent. In dit artikel wordt in 8 stappen uitgelegd hoe je zelf een vijver aanlegt met vijverfolie.
Wat zijn de benodigdheden?
Wit zand
Beschermdeken
Vijverfolie
Materiaal om de randen af te werken
Steekspade
Grondschep
Waterpas
Lange lat
Kruiwagen
eventueel een waterpomp
Stap 1: Voorbereiding - Plaatsbepaling en uitzetten
Voordat je begint met graven is het belangrijk om na te denken over de plek van de vijver. Er zijn een aantal elementen waar rekening mee gehouden kan worden.
Allereerst is het formaat van de vijver van belang. Bepaal een plek in de tuin waar voldoende ruimte is om de vijver aan te leggen.
Daarnaast wil je de vijver liever niet onder een boom plaatsen. Het is namelijk mogelijk dat je bij het graven op een wortelnet stuit. Het kost veel tijd en moeite om de boomwortels af te graven. Bovendien heb je kans dat het blad van de boom in de vijver valt. Hierdoor komt er een overschot aan voedingsstoffen in de vijver, wat draadalg kan veroorzaken.
Verder kun je denken aan een plek waar er wind staat. Dit zorgt er voor dat het water in beweging blijft.
Wanneer je de plek en grootte van de vijver hebt bepaald kun je de vorm gaan uitzetten met piketpaaltjes. Span een draad om de piketpaaltjes heen zodat je langs deze lijn kunt gaan graven.
Stap 2: Check de stand van het grondwater
Om een vijver aan te kunnen leggen is het belangrijk dat er geen grondwater in staat. Check daarom van te voren wat de stand van het grondwater is bij jou in de tuin.
Dit kun je voor de meeste plaatsen opvragen via internet. Maar je kunt ook met een grondboor een gat maken dat even diep is als de vijver op de beoogde plek. Als er water in het gat komt te staan, dan heb je het grondwaterpeil bereikt. Zorg er in dat geval voor dat je een waterpomp gebruikt om het water uit de vijver te pompen tijdens het aanleggen.
Tip: In het najaar staat het grondwater vaak lager dan in het voorjaar. Staat bij jou het grondwater te hoog? Dan kun je de vijver misschien beter in het najaar aanleggen.
Stap 3: Grondverzet - de vijver uitgraven
Nadat je al het voorwerk hebt gedaan, kun je gaan beginnen met graven. Graaf de vijver netjes af langs de piketpaaltjes die je hebt geplaatst.
Wil je een vijver waar vissen in komen? Dan moet de vijver uit minimaal drie zones bestaan van verschillende dieptes. De diepste zone moet minstens een meter diep zijn, zodat de vissen kunnen overwinteren.
Begin met het uitgraven van de eerste zone. Deze heeft de grootste oppervlakte en is ongeveer 20 centimeter diep. Begin daarna aan zone 2 van ongeveer 50 centimeter diep en vervolgens aan zone 3 van een meter diep.
Let op: Er komt een laag van 10 centimeter wit zand op de bodem te liggen. Graaf de vijver dus 10 centimeter dieper uit dan de beoogde diepte.
Probeer waar mogelijk het uitgegraven zand in de tuin te verwerken. De rest moet afgevoerd worden. Bedenk bij het huren van een container dat het uitgegraven zand meer volume heeft dan wanneer het in de grond zit.
Stap 4: Leg wit zand op de bodem
Leg op alle horizontale vlakken van de vijver een laag van 10 centimeter wit zand en druk dit goed aan. Dit heeft verschillende functies.
Het is een zachte beschermlaag voor de vijverfolie waardoor deze minder snel kapot gaat.
Het vormt een barrière voor mogelijk opkomend grondwater. Het wit zand verspreid de druk van het grondwater waardoor het water naar de zijkanten wordt geleidt. Dit voorkomt dat het vijverfolie door het grondwater omhoog wordt gedrukt.
Stap 5: Breng een beschermdeken aan
Leg vervolgens een beschermdeken in de gehele vijverkuil. Hiermee voorkom je dat wortels of stenen de vijverfolie beschadigen.
Stap 6: Breng de vijverfolie aan
Op de beschermdeken leg je de vijverfolie. De vijverfolie moet los in de kuil liggen en nergens strak komen te staan. Zorg er wel voor dat de folie goed in de hoeken zit, zodat het niet wordt strakgetrokken als er water in komt te staan.
Doe je schoenen uit als je in de vijverkuil staat om het folie goed te leggen. Het zou zonde zijn als je gelijk al het folie beschadigd als je er met je schoenen in gaat staan werken.
Maak je geen zorgen over alle vouwen in het foliedoek. Deze komen strak te staan als het water er in komt. Bovendien zijn dit mooie schuilplekken voor het waterleven.
Stap 7: Randafwerking
Je kunt nu de randen gaan afwerken. Een veel gebruikte randafwerking is een stenen rand. Let er goed op dat de rand waterpas staat. Het valt namelijk goed op als de randafwerking scheef staat. Dat komt omdat het water in de vijver altijd waterpas is.
Je kunt nu ook al het overtollige vijverfolie afsnijden of ingraven.
Stap 8: Vul de vijver met water
Als de randafwerking klaar is kan het water in de vijver. Je kunt hiervoor leidingwater gebruiken.
Tip: Bekijk voor en na het vullen van de vijver wat de waterstand is. Zo weet je precies hoeveel water er in de vijver zit.
Nadat de vijver is gevuld met leidingwater is deze nog niet gelijk geschikt voor waterleven. Er moet nu eerst een biologisch evenwicht komen. Om dit biologische evenwicht een handje te helpen kun je een emmer vullen met slootwater en bij het leidingwater in de vijver voegen.
Laat de vijver aanleggen door een hovenier. Neem contact op met KOKOMO GARDENS voor de mogelijkheden.
Hovenier in Amsterdam
Comments