top of page

DE TUINBLOG

KOKOMO   GARDENS

Hovenier in Amsterdam

DIY moestuin maken: maak in 5 stappen je eigen moestuin

Het maken van een moestuin is ontzettend belonend en je hebt er niet eens een grote tuin voor nodig. Dus wat de grootte van je tuin ook is, met deze 5 stappen kun je lekker aan de slag met je eigen moestuin. En daar pluk jij de vruchten van!

je eigen moestuin maken

Stap 1: Bepaal de ligging en de grootte van je moestuin

Om een succesvolle moestuin te maken is het van belang dat je de juiste plek in je tuin uitkiest. Je oogst wordt aanzienlijk groter als je de moestuin op een zonnige plek maakt. De meeste groenten hebben zo'n 6 zonuren per dag nodig. Kies dus het liefst een plekje op het zuiden waar je de meeste zonuren in je tuin hebt.


Vervolgens is het belangrijk dat de moestuin niet op de tocht staat. Een beetje wind kan geen kwaad, maar zorg ervoor dat er niet voortdurend koude wind wordt aangevoerd. Je kan er voor kiezen om de moestuin vlakbij een schutting te maken. Of zorg er voor dat er voldoende beschutting is door bijvoorbeeld een lage haag te planten.


Heb je de beste plek in jouw tuin bepaald? Bedenk dan hoe groot je de moestuin wilt hebben en zet deze vervolgens uit. Je kunt een moestuin uitzetten door paaltjes in de grond te plaatsen die de omvang van de moestuin aangeven en daartussen een touwtje te spannen.


Als je de moestuin hebt uitgezet krijg je een goed beeld van de grootte van de moestuin. Voordat je de grond gaat bewerken heb je nu nog de gelegenheid om de omvang aan te passen. Om goed bij je groenten te kunnen komen is het handig om groentebedden met een werkbare afmeting te maken. Je wilt namelijk voorkomen dat je door de bedden heen moet lopen, zoals het geval zal zijn als je één groot vlak maakt. Een werkbare afmeting is een rij of vlak van zo'n 1 meter tot 1,5 meter waar je omheen of langs kunt lopen.


Tip: Bedenk bij het uitzetten van wandelpaden of je er met een kruiwagen doorheen wilt kunnen lopen of niet. Als dat wel het geval is, maak de paden dan ongeveer 80 cm breed. Zo niet, dan zijn wandelpaden van 40 cm voldoende.

 

Wil je je moestuin uit laten zetten en/of het grondwerk laten doen door een hovenier? Neem contact op met KOKOMO GARDENS voor meer informatie.

Hovenier in Amsterdam

 

Stap 2: Maak de bodem klaar voor het zaaien

Planten halen hun voeding uit de grond. Om een mooie oogst te kunnen ophalen zal je dus een gezonde bodem moeten creëren.


Bepaal wat voor een grond er bij jou in de tuin ligt. Dat zal hoogstwaarschijnlijk een zand-, klei- of veengrond zijn. Niet alle groenten en fruitsoorten zullen het op elke grondsoort goed doen.


Verwijder vervolgens al het onkruid, gras of bestaande groei totdat je een mooi stuk aarde overhoudt. Als de bodemlaag erg hard of overwoekerd is kan het helpen om de grond om te spitten. Voeg daarna een goede laag met compost toe zodat er voldoende voeding in de grond zit.


Je kunt er ook voor kiezen om verhoogde bedden te maken en die te vullen met goede grond. Op die manier weet je zeker dat je het bij het juiste eind hebt.

Verhoogde moestuin

Stap 3: Maak een moestuinplan

Nu je weet met wat voor een soort grond je werkt en hoeveel daglicht de moestuin krijgt kun je aan de slag met een moestuinplan. In een moestuinplan verwerk je alle planten die je in de moestuin wilt gaan kweken, waar je ze wilt plaatsen, wanneer je gaat (voor)zaaien en wanneer je kan gaan oogsten. Als je hier van te voren al over na hebt gedacht kom je later voor minder verrassingen te staan.


Tip: Kies alleen groenten/kruiden die je lekker vindt of waarvan je weet dat je ze gaat gebruiken.


Bij het maken van een moestuinplan bedenk je dus waar je welke planten in de moestuin wilt gaan plaatsen. Hierbij is het van belang dat je nagaat welke planten het goed doen naast elkaar en welke juist niet. Dit heet combinatieteelt. Bepaalde groenten doen het goed als ze bij elkaar in de buurt staan en sommige combinaties werken elkaar juist tegen. Planten die het goed doen naast elkaar hebben meestal niet dezelfde voedingsstoffen nodig en houden ongewenste elementen op afstand.


Bij het intekenen van de groenten in de tuin is het ook verstandig om van te voren uit te zoeken hoeveel ruimte de planten nodig hebben. Geef elke plant voldoende ruimte om te groeien.


Tip: Begin in de winter alvast met het maken van een moestuinplan. Je hebt dan alle tijd om je goed voor te bereiden op het moestuinseizoen.


Stap 4: Begin met (voor)zaaien

De pret kan beginnen! Als je alle zaden in huis hebt kunnen ze de grond in. Bepaalde groenten kunnen pas half mei de tuin in als de kou is verdwenen. Deze groenten kun je beter vanaf maart al gaan voorzaaien. Dat betekent dat je de zaden binnen in de vensterbank of ergens anders achter glas al laat ontkiemen, zodat het jonge zaailingen zijn als ze de grond in kunnen in mei.


Wortels, knolgewassen en bladgroenten hoef je niet voor te zaaien.


Let op bij het zaaien dat je de zaden op de juiste afstand van elkaar in de grond stopt, zoals je in het moestuinplan hebt bepaald.


Tip: Plaats bij elke rij een plantlabel, zodat je weet welke gewassen waar staan.


Stap 5: Je kunt nu de moestuin gaan verzorgen

Zodra de zaadjes in de grond zitten kun je gaan beginnen met de verzorging. Dat betekent goed water geven, zorgen voor de juiste bemesting en onkruid wieden. Ook is het belangrijk om te zorgen dat de grond niet dichtslaat. Het water moet immers bij de wortels kunnen komen. Je kunt de bodemstructuur met een hark of schoffel weer wat losser maken als dat nodig is.

 

Wil je hulp bij het maken van een moestuinplan? Neem contact op met KOKOMO GARDENS voor meer informatie.

Hovenier in Amsterdam

 




Kommentare


Meld je aan voor onze mailinglijst en wordt als eerste op de hoogte gesteld van een nieuwe blogpost!

Bedankt voor het aanmelden!

bottom of page