Een gazon heeft redelijk wat onderhoud nodig. Het is geen lastige klus, maar je moet wel weten wat er moet gebeuren en wanneer. Lees hier alle tips en tricks over het onderhoud van een grasmat.
1. Grasmaaien
Voor een sterk, mooi en dichtbegroeid gazon moet je regelmatig grasmaaien. Het is aan te raden om in ieder geval in het groeiseizoen (van mei tot oktober) wekelijks te maaien. Zo komt er voldoende licht en water aan de onderlaag van de grasmat en krijgt nieuw gras de kans om te groeien.
Fijne bijkomstigheid: doordat nieuw gras de kans krijgt om te groeien verminder je de kans dat onkruid en mos gaan woekeren in je gazon.
Zorg ervoor dat je het gazon niet te kort maait, dan bestaat de kans dat je het gras beschadigd. Het gras gedijt het beste bij een hoogte van 4 centimeter, maar maai het in ieder geval niet korter dan 3 centimeter. De uitzondering hierop is siergras, dat kan wel tot 2 centimeter worden gemaaid.
Vang het gemaaide gras op of hark het daarna uit je gazon. Als je dit laat liggen dan heb je kans dat het onderliggende gras geen zuurstof meer krijgt en afsterft. Dit leidt tot gaten of gele plekken in je gazon. Als er kleine grassprieten blijven liggen is dat niet erg, dat geeft de bodem alleen maar voeding.
2. Gras sproeien
Een gezonde grasmat heeft regelmatig water nodig. Zorg er daarom voor dat je je gazon het hele jaar door voldoende water geeft. Wanneer het een lange tijd niet heeft geregend, kan het gras er doffer uitzien. Dat is een teken dat het gazon moet worden besproeid. Wanneer sprake is van watertekort, dan kan het gras geel en bruin kleuren. Dat wil je natuurlijk voorkomen.
Vaak is het in de lente en zomer nodig om het gazon te sproeien. Maar als het lange tijd droog is geweest in de winter, dan heeft het gras ook een goede drinkbeurt nodig.
Hoe vaak je moet sproeien hangt af van de temperatuur en de mate waarin het heeft geregend. Indien weinig regen valt en de temperatuur is boven 25 graden, dan is het verstandig om het gras een aantal keer in de week water te geven voor ongeveer een uur. Wanneer er een hittegolf is beregen je het gazon om de dag voor een langere periode.
Sproei het liefst in de ochtend of in de avond wanneer het gazon niet vol in de zon staat. Dan verdampt het water niet.
Het is ook mogelijk om een beregeningsinstallatie te laten plaatsen. Op die manier hoef je niet zelf met de tuinslang aan de gang of hoef je de sproeier niet telkens te verzetten.
Wil je een beregeningsinstallatie laten plaatsen? Neem contact op met KOKOMO GARDENS om een offerte aan te vragen.
Hovenier Amsterdam
3. Kalk strooien
Gras houdt niet van zure grond. De graswortels hebben dan moeite om voedingsstoffen op te nemen. De bodem verzuurt van nature door bijvoorbeeld zure regen. Het is daarom handig om de pH-waarde van de bodem eens per jaar te meten. Bij een te zure grond kun je kalk strooien, dat brengt de zuurtegraad weer op peil.
Vaak is het voldoende om 1 keer per jaar kalk over het gazon te strooien. Doe dit in februari of maart.
Kalk in de bodem remt mosvorming en verbetert de bodemstuctuur waardoor voedingsstoffen makkelijker worden opgenomen.
Strooi het kalk gelijkmatig uit, bij voorkeur op een vochtige ondergrond of als er regen wordt verwacht. Als het droog weer is moet er goed gesproeid worden.
Let op: Verticuteer de grond eerst voordat je kalk gaat strooien.
4. Verticuteren
Gras maakt van nature een viltlaag aan om zichzelf te beschermen tegen extreme temperaturen. Verticuteren is het verwijderen van deze viltlaag. Er komt namelijk geen zuurstof meer bij de graswortels als de viltlaag te dik wordt.
Door de viltlaag te verwijderen voorkom je dat je gazon stikt en dat het nog voldoende voedingsstoffen op kan nemen. Doe je dit niet, dan ontstaan er bruine plekken in je gazon en komt er mos tussen het gras.
Verticuteren doe je door middel van een verticuteermachine of een verticuteerhark. Heb je geen mos tussen het gras? Dan kan het ook voldoende zijn om je gazon te beluchten. Dat doe je met een beluchter.
Verticuteer in het voor- en in het najaar.
Zijn er kale plekken ontstaan na het verticuteren? Zaai dan wat graszaad bij om het gazon weer te laten stralen.
5. Kale plekken in het gazon herstellen
Zijn er kale plekken ontstaan in je gazon door het verticuteren of bijvoorbeeld vanwege het verwijderen van mos en onkruid? Dan kun je gemakkelijk graszaad bijzaaien. Dit kan vanaf april tot en met september. Maar het liefst doe je dit in het voorjaar, zodat het gras voldoende tijd heeft om aan te sterken voor de winter.
Let er op dat je hetzelfde grassoort gebruikt als het oorspronkelijke gazon. Bewater de bijgezaaide plekken regelmatig en laat het verder voor een paar weken rusten.
Als het gazon er niet beter op wordt nadat je het hebt bijgezaaid, dan kun je er ook voor kiezen om nieuwe grasmatten te laten leggen.
6. Mos en onkruid verwijderen
Wanneer je het gazon voor lange tijd niet hebt geverticuteerd of als het gazon (deels) in de schaduw ligt, dan kan er sprake zijn van mosvorming. Bovendien kan er onkruid tussen het gras groeien.
Het is belangrijk om mos en onkruid te verwijderen uit het gazon. Het mos houdt namelijk vocht vast dat vervolgens niet meer naar de graswortels kan gaan. En onkruid neemt voedingsstoffen op die eigenlijk voor het gras zijn bedoeld. Pluk het onkruid zoveel mogelijk met de hand of gebruik een onkruidsteker. Het mos kun je met een verticuteerhark uit het gazon verwijderen.
7. Bemesten
Door je gazon te bemesten geef je het gazon weer nieuwe voedingsstoffen. Zo help je het gras gezond, sterk en groen te blijven. Het bemesten van je gazon kan drie keer per jaar worden gedaan; in het voorjaar, in de zomer en in het najaar.
Ga voor organische of biologische gazonmest. Dit heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van kunstmest. Het belangrijkste voordeel is wel dat organische gazonmest milieuvriendelijker is dan kunstmest. Het heeft een langere werking, zorgt het voor een luchtige bodemstructuur en is er geen sprake van verbranding van het gras.
Wil je het onderhoud van je gazon toch liever uitbesteden? Neem contact op met KOKOMO GARDENS.
Hovenier Amsterdam
Comments