top of page

DE TUINBLOG

KOKOMO   GARDENS

Hovenier in Amsterdam

DIY composteren: hoe maak je zelf compost

Je wilt zelf compost maken van je groenafval, maar hoe doe je dat eigenlijk? Lees hoe je makkelijk je eigen compost maakt en wat je daar voor nodig hebt.


zelf compost maken DIY hovenier gezocht amsterdam

Kies eerst of je compost wil maken met een open of een gesloten systeem


Er zijn verschillende manieren om compost te maken. Grofweg komt dit neer op de keuze voor een open of een gesloten compost systeem.


Heb je een kleine tuin of balkon en wil je voornamelijk groente en fruit composteren, dan is een gesloten systeem geschikt. Dit is een afgesloten compostbak of wormenbak. Ze zijn er in verschillende soorten en zijn bij de meeste tuincentra te koop.


Heb je een grotere tuin en meer tuinafval zoals zaagsel, bladeren en snoeihout, dan kan een open systeem een geschikte keuze zijn. Dit is een composthoop die niet is afgesloten met een afmeting van minimaal 1m3.


Het maken van compost in een open compost systeem


Waar plaats je de composthoop?

Het is belangrijk dat de compost niet te droog en niet te nat is. Aangezien de compost bij een open compost systeem niet is afgeschermd is het belangrijk om een goede plek te vinden in je tuin waar er wel water bijkomt, maar niet te veel. Een geschikte plek is onder een boom waar het half beschut is tegen zon en regen.

De constructie van een composthoop

De constructie van een composthoop bestaat uit minstens één, maar liever twee grote bakken van 1 m3 naast elkaar. Deze kun je maken van hout, gaas of bijvoorbeeld wilgentenen. Als je een frame van hout maakt, houd dan 1-2 cm ruimte tussen de planken zodat er voldoende zuurstof bij kan komen. TIP: Houd de onderkant van de bakken open. Op die manier kan overvloedig water de grond in sijpelen en is het gemakkelijker voor de bodemdieren om bij je compost te komen.

DIY zelf compost maken

Wat is het 'recept' voor het maken van compost?

De meest ideale composthoop is zo gevarieerd mogelijk en bestaat uit een combinatie van 'groen' en 'bruin' materiaal. Groen materiaal is rijk aan stikstof en composteert snel. Denk aan vers gemaaid gras en fruitafval. Bruin materiaal is rijk aan koolstof en doet er veel langer over om af te breken dan groen materiaal. Denk hierbij aan karton, gesnoeid hout en bladeren. De ratio van groen en bruin materiaal in een composthoop is ongeveer 20 tot 30 delen koolstof in verhouding tot 1 deel stikstof. Een goede vuistregel hiervoor is om ten minste twee keer het volume van bruin materiaal te hebben in verhouding tot het volume van het groen materiaal. Let op: - De hoeveelheid groen en bruin materiaal afkomstig uit de tuin verschilt per seizoen; - Gooi geen vlees, vis, vet eten, brood of gekookt zetmeel bij je composthoop; - Zorg ervoor dat het bruine materiaal niet al te grof is, dus maak de takken uit je tuin wat kleiner. Zorg er verder voor dat het groen en bruin materiaal gemengd op de composthoop terecht komt.

zelf compost maken

Hoe gaat het composteren in zijn werk?

Nu je een goede plek hebt uitgekozen, de juiste bakken hebt geplaatst en een gevarieerde composthoop hebt gemaakt is het tijd om te gaan composteren. 1. Wanneer je twee bakken van 1 m3 naast elkaar hebt staan verzamel je het groene en bruine materiaal in de eerste compostbak. 2. De inhoud van de eerste compostbak verplaats je naar de tweede compostbak als deze vol is. 3. Vervolgens zorg je voor voldoende zuurstof in de tweede compostbak. Dit doe je door de composthoop ondersteboven te keren. Dit heet 'omzetten'. Voor een mooi resultaat doe je dit elke maand. 4. Na 3 of 4 keer omzetten, dus na 3 of 4 maanden, is je compost klaar. Heb je 1 compostbak? Begin dan bij stap 3. Tip: Haal de grove stukken uit de compost, zodat je de beste kwaliteit compost overhoud. Gebruik de resten die nog grof en niet volledig gecomposteerd zijn om de bodem te bedekken bij bomen en hagen. Je kunt dit ook gebruiken voor het maken van een nieuwe composthoop.

zelf compost maken

Het maken van compost in een gesloten compost systeem


Waar plaats je de compostbak?

Aangezien de compostbak niet al te veel ruimte inneemt en de composthoop beschermt tegen regen komt de plaatsing niet zo nauw. Je kunt hem dus in je tuin of op jouw balkon neerzetten waar dat jou uitkomt. Er zijn ook compostbakken voor in de keuken.

De constructie van de compostbak

Er zijn veel soorten en maten wanneer het aankomt op compostbakken. Over het algemeen komt het er op neer dat je het groene en bruine materiaal er boven in doet en dat je de compost er onder uithaalt.

Wat is het 'recept' voor het maken van compost?

Het recept voor het maken van compost is niet anders dan bij een open compost systeem. Zorg voor voldoende variatie tussen 'groen' en 'bruin' materiaal.


zelf compost maken

Hoe gaat het composteren in zijn werk?

Het maken van compost in een gesloten systeem gaat iets anders dan in een open systeem. Er komt geen tot weinig zuurstof in de compostbak en het is niet mogelijk om de compost om te zetten. Het is daarom belangrijk om wekelijks met een beluchtingsstok de compost te bewerken, zodat er voldoende zuurstof bij komt. Daarnaast is het bij een compostbak van belang om de compost vochtig te houden. Er komt geen regenwater in, dus doe wat water in de bak als je ziet dat de compost te droog is geworden. De compost is over het algemeen sneller klaar dan bij een open compost systeem. Hoe snel de compost klaar is hangt af van de grootte van de compostbak. Ook wordt in een gesloten compostbak meestal meer keukenafval gedaan. Dit zorgt voor een sneller composteringsproces.

 

Wil je een op maat gemaakte compostbak van hout? Neem contact op met KOKOMO GARDENS


De hovenier in Amsterdam

 

Comments


Meld je aan voor onze mailinglijst en wordt als eerste op de hoogte gesteld van een nieuwe blogpost!

Bedankt voor het aanmelden!

bottom of page