top of page

DE TUINBLOG

KOKOMO   GARDENS

Hovenier in Amsterdam

DIY beplantingsplan: deze 8 tips heb je nodig bij het maken van een beplantingsplan

Wanneer je zelf de beplanting in je tuin gaat uitkiezen kom je er waarschijnlijk achter dat daar veel bij komt kijken. Zo moet je bijvoorbeeld denken aan de grondsoort, bloeiperiode, zonuren en de hoeveelheid vocht in de tuin. Maar als je van te voren over al deze onderwerpen hebt nagedacht, dan kun je jarenlang genieten van de beplanting in je tuin. Deze tips heb je nodig als je zelf een beplantingsplan gaat maken voor je tuin.

DIY zelf beplantingsplan maken voor je tuin


Tip 1: Maak eerst een tuinontwerp voordat je een beplantingsplan maakt.

In een tuinontwerp geef je aan waar je plek maakt in je tuin voor de beplanting. Je hebt dan al nagedacht over de grootte van je borders en of je een bloemenborder wilt op een zonnige plek of dat je juist een schaduwborder wilt. Je kunt dan gericht gaan zoeken naar planten die van de zon of van de schaduw houden. Ook staat er in een tuinontwerp aangegeven waar je bomen of heesters wilt gaan planten.


Als je eerst een tuinontwerp maakt voordat je een beplantingsplan gaat maken hoef je alleen nog maar na te denken over de invulling van de planten en niet meer over de standplaats.


Wil je een tuinontwerp laten maken door een professionele hovenier, neem dan contact op met KOKOMO GARDENS.


Tip 2: Bepaal het soort grond dat er in jouw tuin ligt.

Elke plant houdt van een bepaalde grondsoort. Heb je je bijvoorbeeld ooit afgevraagd waarom je Rhododendron het niet goed doet, terwijl je alles al hebt geprobeerd? Dat kan komen omdat de Rhododendron niet in zure grond staat, terwijl hij daar juist van houdt. Zo zijn er ook planten die het vooral goed doen in zandgrond, kleigrond en veengrond.


Ga dus eerst na wat voor grondsoort er bij jou in de tuin ligt, zodat je beplanting kunt uitzoeken die het daarop goed gaan doen.


Niet alleen de grondsoort is belangrijk, maar ook de vochtigheid van de grond bepaalt of de planten het gaan overleven bij jou in de tuin. Dus ga ook na of je een relatief natte of droge tuin hebt.


Tip 3: Kies niet al te veel verschillende kleuren

Heb je bepaald welke planten het goed doen bij jou in de grond én weet je welke planten het goed doen op de plek van de border in de zon of in de schaduw? Dan kun je gaan bedenken welke kleuren je in de tuin wilt hebben.


Kies niet voor een al te bonte collectie, want dat zorgt voor een drukke en chaotische tuin. Sommige hoveniers geven zelfs aan dat je niet met meer dan 3 kleuren moet werken in een beplantingsplan. Zo strikt hoeft het nu ook weer niet. Maar houdt er wel rekening mee dat hoe kleiner de tuin, hoe dichter je bij die 3 kleuren wilt zitten.


Als je het lastig vindt om kleuren bij elkaar te zoeken, kun je eerst op Pinterest een moodboard maken.



Tip 4: Zorg er voor dat er het hele jaar door wat gebeurd in je tuin

Niks is saaier dan een tuin dat leuk in het voorjaar bloeit en dat er vervolgens voor de rest van het jaar uitgebloeid bij ligt.


Zorg ervoor dat je beplanting uitzoekt dat op verschillende momenten in het jaar bloeit, zodat er het hele jaar wat gebeurd in je tuin.


Er zijn hele mooie planten die in het vroege voorjaar bloeien of juist in het late najaar. En natuurlijk bloeit er van alles daar tussenin.


Voor een mooie wintertuin is het iets lastiger, maar niet onmogelijk. Zo zijn er een aantal vaste planten die in de winter bloeien. Je kunt ook kiezen voor planten die misschien niet in bloei staan in de winter, maar wel een mooie sierwaarde hebben, zoals de hortensia. Of ga voor planten die in de winter groen blijven. Ook is het leuk om een bollenplan te maken. Er zijn namelijk bloembollen die gewoon bloeien in de winter. Zo kun je zelf een beplantingsplan maken die er voor zorgt dat er het hele jaar wat gebeurd in je tuin.

 

Wil je een beplantingsplan laten maken door een professionele hovenier?

Neem contact op met KOKOMO GARDENS.

De hovenier in Amsterdam

 

Tip 5: Let op de groeihoogte van de planten in je beplantingsplan

Het is belangrijk om te letten op de groeihoogte van je beplanting. Planten die nog klein zijn kunnen immers uitgroeien tot een volwassen struik. Dan wil je niet dat je viooltjes daarachter verscholen zijn.


Zet de planten die het hoogst groeien achter in een plantenborder. Zo heb je een mooie opbouw van de beplanting en kun je ook nog zien wat er allemaal groeit en bloeit.


Dit geldt overigens niet alleen voor vaste planten, maar ook voor bomen. Vaak zetten mensen bomen in de tuin die er nog klein uitzien bij de aanschaf, maar die in een volwassen vorm wel 20 meter hoog kunnen worden. Dat is meestal niet wenselijk in de doorsnee achtertuin. Let er dus ook bij bomen op wat de groeihoogte is.



Tip 6: Bedenk van te voren hoeveel tijd je wilt besteden aan tuinonderhoud.

Als je het niet erg vindt om regelmatig in de tuin aan het werk te zijn, dan geldt deze tip niet voor jou. Maar als je iemand bent die niet wekelijks gebonden wilt zijn aan de tuin, dan is het verstandig om van te voren je te verdiepen in de hoeveelheid onderhoud de planten nodig hebben in je tuin.


Zo wordt er vaak gedacht dat een tuin met een groot gazon onderhoudsvriendelijk is. Maar niets is minder waar. Want voor een mooi gazon is het nodig om heel wat te verticuteren, bij te zaaien en gras te maaien. Uiteraard kun je dit werk natuurlijk ook uitbesteden aan een hovenier.


Tip 7: Ga na wat de plantafstand is per m2.

Als je je eigen beplantingsplan gaat maken is het van belang om te kijken wat de plantafstand is van de planten die je uitzoekt. Vaak als je planten koopt zijn ze nog klein en worden ze dus nog groter. Maar hoe weet je dan hoeveel ruimte de planten nodig hebben? Aan de hand van de plantafstand per m2 kun je nagaan hoeveel planten je in je border kunt zetten zodat ze nog mooi de ruimte hebben om te groeien.


In de plantenencyclopedie van Appeltern kun je per plant zien wat de plantafstand is.


Tip 8: Denk ook aan eenjarige planten

Bij het maken van een beplantingsplan denk je al snel aan vaste planten. Dat moet ook, want dit zijn de planten die vast in je tuin staan en elk jaar weer opnieuw bloeien. Maar hierdoor kan het zijn dat je de eenjarige planten over het hoofd ziet.


Eenjarige planten zijn planten die in één jaar vanaf zaad groeien, bloeien en ook weer afsterven. Deze planten komen dus niet meer terug het jaar daarna.


De eenjarige planten hebben wel een groot voordeel. En dat is dat ze bekend staan om hun lange bloeiperiode. Dus ondanks dat je ze elk jaar opnieuw moet planten, hebben ze wel een toegevoegde waarde in je tuin.


Bovendien kun je met de eenjarige planten elk jaar weer variëren om zo te voorkomen dat je uitgekeken raakt op de beplanting in je tuin.

 

Wil je een beplantingsplan laten maken door een professionele hovenier?

Neem contact op met KOKOMO GARDENS.

De hovenier in Amsterdam


 





Comments


Meld je aan voor onze mailinglijst en wordt als eerste op de hoogte gesteld van een nieuwe blogpost!

Bedankt voor het aanmelden!

bottom of page